пʼятницю, 23 січня 2015 р.

Як зробити біометричний закордонний паспорт за 518 грн?

Ненавиджу всі державні установи через корупцію і бюрократію. Похід до таких закладів потребує чимало сил, нервів і витримки. Але тепер маючи міцне плече під боком ці походи стали набагато легшими. Але це так, ліричний відступ.
Всі бачили новину, що новий закордонний біометричний паспорт в Україні виробляють з 12 січня і вартість нетермінового складає - 518 грн. Але, щоб сплатити саме таку ціну треба її "вибити", інакше сплачуй - 710 грн.



Все через те, що коли звертаєшся до персоналу Державної міграційної служби, зокрема Черкас, з проханням підказати, як зробити даний документ, працівники цієї ж установи чемно радять піднятись на другий поверх і звернутись у віконце білої "буди", де нам все повідомлять. До віконця відповідно черга. Вистоявши її бачиш над віконцем напис ЧФ ДП "Документ", де тобі підказують які документи потрібні для оформлення нового "біопаспорта" і якщо тобі нетерміново, то його ціна складатиме - 710 грн. А де ж 518?
Ми дякуємо за консультацію і питаємо куди саме нам можна звернутись, щоб отримати консультацію і послуги саме Державної міграційної служби України, а не ЧФ ДП "Документ". Підказали звернутись до кабінету номер "8", власне з якого нас відіслали до ЧФ ДП "Документ". Байдуже, йдемо у восьмий кабінет, дорогою дзвонимо на гарячу
лінію ДМСУ з питанням де надаються послуги з приводу оформлення цікавлячого нас документу. На ГАРЯЧІЙ ЛІНІЇ нас відсилають в те ж чарівне віконце білої буди другого поверху, після нашого обурення і звертання уваги, що це приватна служба, а ми б хотіли скористатись послугами державної, нам все ж радять звернутись в кабінет номер вісім. Заходимо ще раз з тим самим питанням і ремаркою, що ми вже були на другому поверсі і їхні послуги нас не влаштовують. І тут з м'яко кажучи незадоволеним виглядом нам починають пояснювати, що в тому ж таки віконечку нам потрібно взяти бланк заяви заповнити самостійно, потім зайти в бухгалтерію і взяти квинтацію на оплату. Що власне
ми й зробили., в квитанції вказана ціна - 518, 15 коп. Потім за допомогою гарячої лінії ми вирішили уточнити які ж точно потрібні подавати документи, і тут раптом виплило, що потрібна довідка про несудимість, яку можна зробити вже в іншому віконечці. Ми підійшли туди, довідка звісно ж платна і ціна її коливається в залежності від терміновості її виконання (від 54 до 112 грн). Але працівник того віконечка повідомила нам, що насправді для
оформлення "біопаспорта" довідку має безкоштовно робити ДМСУ після подачі всіх документів. Після повторного дзвінка на гарячу лінію нам це зі "здиханням" підтвердили.
Квитанцію на місці оплатити не можна, потрібно їхати в будь-який банк, крім ПриватБанку. В залежності від обраного вами банку комісія становитиме різну суму. До прикладу
в Райфазен банку - 48 грн, в Укрсиббанку - 18 грн. Думаю, що в ОщадБанку було б ще дешевше, але він знаходився далеко.
На наступний день в бухгалтерії нам завірили квитанції оплати і без черги занесли документи до фінальної точки. А далі в порядку черги вас викликають по прізвищу, фотографують, знімають відбиток і підпис.
Ще одне "але" замість обіцяних 20 робочих днів паспорт буде робитись ПРИБЛИЗНО 1,5 місяці, через те що повністю не налагодили систему видачі паспортів і ніби ще тому, що довідка про несудимість робиться 25 робочих днів.
Дратує. Чому людям не повідомляють, що в них є два варіанти подачі документів?
Треба самому все вигризати. Все ж різниця не в 20 грн... Можливо колись це закінчиться.
Дякуючи коханому ми обійшли "Документ" і зекономили 200 грн сімейного бюджету.
І може комусь ця інформація стане корисною.

5 коментарів:

  1. А де можна дізнатися, яка ціна оформлення цього документа зараз ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зараз ціна здорожчала на 50 грн. Держмито - 170 грн + послуги ДМСУ - 391,47 = 561,47

      Видалити
  2. А не підкажете, який краще робити: звичайний, чи біо ? Мені казали, що з біо можуть бути проблеми, і краще робити звичайний.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я не знаю поки, які можуть бути проблеми. Та й біометричний паспорт то євростандарт, тому якщо раптом станеться диво і введуть безвізовий режим, то він буде потрібний. Але вирішувати Вам.

      Видалити